Mletá káva prispieva podstatnou mierou k našej pohode, no vyberať by sme mali podľa určitých zásad

Vôňa mletej kávy patrí dozaista medzi najpríjemnejšie arómy aké nám dokáže príroda dať, no za každým jedným zrnkom sa skrýva veľká porcia driny. Dôležitou skutočnosťou je samozrejme spôsob jej pestovania a geografická poloha tej ktorej odrody. Pred tým ako sa však mleta kava objaví v našej obľúbenej šálke musí byť plodina prepravená a samozrejme pražená. Tento proces je sám o sebe určitou vedou a platia pre neho určité zásady, ktoré musia byť určite plne rešpektované. Všeobecne platí, že pokiaľ je tá najhodnotnejšia odroda nesprávne opražená, tak celkový pocit z práve vypitej kávy nebude zrovna nijako okúzľujúci a pôžitok bude postrádať dávku výnimočnosti. Za mletou kávou sa teda skrýva viacero aktivít, pričom každá z nich musí byť zabezpečená na čo najvyššej úrovni.  

Mletá káva je pre mnohých z nás každodennou záležitosťou a očakávame od jej pitia zážitok  

Mleta kava pre jej milovníkov
Zážitok z pitia mletej kávy

Mletá káva je pre množstvo ľudí špecifickou chvíľou a pitie nápoja má množstvo rozmerov, medzi ktoré patrí napr. spoločenský, oddychový alebo ten, pri ktorom si “dobíjame” energiu pre naše ďalšie fungovanie počas dňa. Ako sa však vyznať v tom množstve mletých káv, ktoré nájdeme na pulte predajne? A tých je neraz skutočne až priveľa. Nehovoriac o predajcovi, ktorý nás niekedy zahltí množstvom informácií o jednotlivých odrodách. Určite si však nechajte poradiť a jeho úlohou je predstaviť vám široké spektrum jednotlivých chutí a aróm. Pokiaľ ste navštívili špecializovanú predajňu mletej kávy v klasickej prevádzke alebo na internete po prvý krát, tak odporúčame vyskúšať viacero druhov a tie si obstarajte radšej v menších vzorkových baleniach. Až následne budete vedieť presnejšie povedať, či vám tá ktorá odroda mletej kávy vyhovuje a dokonale uspokojí vaše zmysly. Dbajte pritom na to, aby bola mletá káva zabalená vždy v hermeticky uzatvorenom vrecúšku. Prítomnosť vzduchu a čo i len minimálne otvorený obal by sa mohli nemalou mierou podpísať pod degradáciu špecifických vlastností kávy, z ktorých sa najrýchlejšie zvykne vypariť aróma. Ďalším aspektom je prítomnosť vlhkosti a tá je opäť neželaným javom.  Viac informácií nájdete na webovej stránke https://www.caffeitaliano.sk/.